A FALCO laminált faforgácslap

 

A cég, amely 1939-ben Szombathelyen egy kis fűrészüzemként indult (forgácslapgyártás 1959-től), mára Közép-Kelet Európa egyik legjelentősebb bútor- és építőipari lemezgyártójává nőtte ki magát. Mindig újabb és újabb termékekkel, modern technológiákkal a ma és a holnap piacai számára. Egy csapattal, akik a fa iránti szenvedélyüket szószerint „belepréselik” minden egyes legyártott lemezbe. 

 

Falco gyár

 


 

laminált faforgácslap a bútorgyártás leggyakrabban használt alapanyaga. Kezdetben a tömör fa helyettesítésére és a nagy mennyiségű felhasználói igény biztosítására fejlesztették ki. 

 

Gyakoribb elnevezése a bútorlap, mely nem összetévesztendő a pozdorja lappal. A pozdorja nem más, mint a

kenderkötéskor a kender fás részeinek töredéke, kóccal vagyis csepüvel keveredve. A forgácslap gyártás kezdetén

(50-es évek) még a pozdorja volt a forgácslap-gyártás legfőbb alapanyaga, de ma már elenyésző.

A bútorlap  megnevezés a forgácslap kifejelsztése előtt a lécbetétes bútorlapot jelentette.

Mára ez a kifejezés gyűjőfogalommá vált. 

 

A bútorlapok óriási előnye a nagy táblaméret (2800/2650*2070mm), a homogén struktúra, mérettartósság, a több száz

féle szín (dekorit), az egyszínűektől a fautánzatokon át a fém, kő és textil utánzatokig. Általános vastagság a 18mm,

(korábban 19mm), de a karcsúbb lapok a 8-10-12-16mm vastagok, míg a vastagabbak a 25, ill. a

duplungolt (2*18mm) 36mm bútorlapok.

 

További előnye a bútorlapoknak, hogy nem kell felületkezelni, mert a gyári felületbevonás már elég erős,

hogy ellen álljon az általános igénybevételeknek (víznek, hőnek, kacolásnak).

Hátránya, hogy nem marható, és az éleit zárni kell.

 

 

Termék neve: Laminált faforgácslap (angol: melamine faced chipboard, rövidítve: MFC, MFPB, MFMDF, német: Melaminbeschichtete Spanplatte)
Típus:

A laminált faforgácslap papírlaminát hőpréselésével, mindkét oldalán bevont, sima vagy mélynyomott felületű, dekoratív megjelenésű bútoripari és belsőépítészeti alapanyag.

Általános jellemzők: Hordozóanyag: finomfelületű E1 formaldehid emissziós osztályba tartozó P2 faforgácslap. Bevonóanyag: papírlmainát, aminoplaszt alapú műgyantával átitatott dekorpapír.
Táblaméret: 2800*2070 mm
Vastagság: 8, 10, 12, 16, 18, 19, 22, 25, 28, 38 mm, járatos vastagság: 18 mm
Rakatolás:

26 db/rakat a 18mm vastagságnál (2800*2070) - 13 rakat/kamion

Mennyiségi egység: tábla
Minőség: megfelel a FALCO Zrt. AL.08.03.00. műszaki adatlapban rögzített értékeknek.
Vegyszerállóság: aceton, feketekávé (80 0C) - nincs látható elváltozás
Karcállóság: 2-2,5 N (előírt >1,5 N)
Formaldehid osztály: 2015-től E-LE alacsony emissziójú a Falco forgácslap. Jele: Blue Angel. Ez az E1-nél nagyságrendekkel szigorúbb szabványoknak is megfelel. (Korábban: MSZ EN 717-2 szabvány szerinti: E1)
Repedéssel szembeni ellenállás: nincs látható elváltozás, 5-ös fokozat (előírt: 3)
Felület:

SM sima, FS24 Szórt fapórusú selyemfényű, FS31 kőris nyomott, FS50 Szórt fapórus magasfényű, FS21 Woodline, FS15 Office, FS22 Natur elegant, FS08 top matt, FS02 Kristály, FS30 sima fényes. Régi kódok: SM (sima); TM (top matt); mélynyomott, erezett (ME); mélynyomott, struktúrált (MS)

Felhasználási területek: Bútorgyártás, falburkolás, tetőtér beépítés, belsőépítészet, háztartási- és közületi bútorok. 
Kiegészítők: élfólia, ABS, lakkos HDF lap, laminált farostlemez, munkalapok
Nedvességtartalom:   5-7%

Sűrűség:

650 kg/m3

Hajlító szilárdság:

(EN 310) 11-15 N/mm2
Időjárásállóság: nem időjárásálló (egyes típusok vízálló ragasztásúak)
Termék előnyei: jó minőség, fantasztikus dekorok
Megmunkálás: szabás, fúrás, marás
Származás: Magyarország

 

 

A formaldehidről

Van egy tévhit, hogy a formaldehid egy olyan mesterséges ember által készített vegyület (CH2O), amely idegen anyag a környezetünkben. Ez nem igaz. A formaldehid az egyik leggyakoribb természetben előforduló molekula. Ez egy színtelen, erős illatú természetben előforduló gáz, amely nagyon irritálja a szemet és a torkot, és nagyon mérgező nagy koncentrációban. A formaldehid jelen van a levegőben, amit belélegezzünk. Koncentrációja a levegőben 0,03 ppm (millió ppm), a városi levegőben, szmogban legfeljebb 0,08 ppm lehet.


A formaldehid viszonylag magas koncentrációban természetes módon is előfordul az emberi testben. Jelen van a véráramba és az egészséges emberi test minden sejtjébe, 2-3 ppm (milliomodrész) koncentrációban. Becslések szerint az emberi szervezet körülbelül 50 gramm formaldehidet termel naponta. És mivel a szervezet ilyen nagy mennyiségű formaldehidet metabolizál, valószínűleg nem lesz mérgező a belső szervekre, és a szövetek koncentrációja ezen szintek alatt marad.


A formaldehid természetesen sok ételben is előfordul: füstölt halak 1.0 (ppm), kagyló 0.1, sertés 0,02, paradicsom 0,006, sör 0.0007.


A formaldehid más természetes és emberi eredetű forrása a bomlás, égés, fafüst, dohányzás, füst, autó kipufogó, lap-lemez termékek, szőnyegek, textíliák, ruházati cikkek és háztartási készülékek. A dohányfüst formaldehid koncentrációja igen magas, eléri a 40ppm-t. A passzív dohányzás, füst esetén (két dohányzó emberrel egy teremben)a formaldehidet mutatott koncentrációja legfeljebb 0,4 ppm. (forrás: http://www.ewp.asn.au/library/downloads/ewpaa_formaldehyde_facts.pdf)

 

Ipari felhasználásra a legtöbb formaldehidet a polimerek és más anyagok szintetizálása során használják fel. Fenolkarbamid vagy melamin jelenlétében erős gyanta keletkezik belőle. Ezt a gyantát ragasztóként alkalmazzák a faforgácslapok, MDF-lapok, HDF-lapok, padlólapok, rétegelt lemezek, OSB-lapok gyártásakor.

 

Ezen termékek felhasználása során az E1 emisszójú formaldehid kibocsájtás felső határa: 0,14 ppm (parts per million). Ide tartozik a Kronospan, Egger bútorlap, munkalap. A Falco forgácslapjai a szigorúbb CARB2 E-LE osztályba tartoznak, azok formaldehid kibocsájtása: maximum 0,09 ppm. [Ennél a világon csak a Japán F**** szabvány a szigorúbb 0,07 ill. 0,04 pmm értékekkel.] (Forrás: http://cwcfurnituregroup.ca/CWCV11/index.php?option=com_content&view=article&id=177&Itemid=343) A korábbi E2 szabványt már csak ázsiában használják. Ott a megengedett érték 0,38 ppm. További összehasonlítás: https://hallmarkfloors.com/hallmark-complies-with-carb-ii-certification-standards/.

 

A formaldehid nagy koncentrációban mérgező és rákkeltő hatású. Építkezéseknél a levegőben megengedett maximális mennyisége 0,10 ppm. Ezen koncentráció fölött a szem irritációját, nyálkahártyák égető érzését, asztmás embereknél a tünetek erősödését, fulladást, valamint fejfájást okozhat. Az USA-ban mint lehetséges rákkeltő anyagot tartják számon. (Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Formaldehid

Falco CARB2

 

 

Németországban 2020 január 1-től szigorodtak a formaldehid-kibocsátás szabályai

 

Németországban 2020. január 1-én lépett hatályba a DIN EN 16516 Vegyi Anyagok Tilalmáról szóló rendelet egyik előírása, amely meghatározza, hogy a faalapú anyagok - bevonatos és natúr is - formaldehid kibocsátásának értéke nem lehet több, mint 0,1 ml/m3 (ppm). (Az Európai Unió többi országára ez nem vonatkozik.)
Az új előírás továbbra is megengedi a DIN EN 717-1 szerinti vizsgálati módszer használatát, de annak eredményét meg kell szorozni 2-vel 2020 január 1-je után.
Ez a változás azt jelenti, hogy Németországban a megengedett formaldehid kibocsátás határértéke a felére csökken. Ezért az E1 heleyett E0,5 elnevezéssel találkozhatnak, akik Németországba szállítanak.
Az export szempontjából ez azt is jelenti, hogy a faalapú termékeket a fent említett szabványhoz kapcsolódó tanúsítvánnyal lehet csak beszállítani.
Ezért a beszállító partnereink nagy része már beszerezte illetve legkésőbb 2019. december 31-ig rendelkezni fog a szükséges certifikációval.
 
https://www.aresca.it/news/new-e05-formaldehyde-emission-standard-for-wood-based-materials/#.XmczDqNKhaQ
 

Raktárkészlet

A honlapunkon a termékek a gyártó/beszállító széles - adott esetben teljes - választékát mutatják. Raktárkészletünkön nincs a teljes választék, de minden a honlapunkon szereplő terméket - a beszállítások gyakoriságának köszönhetően - rövid időn belül beszerzünk. Az aktuális raktárkészletről érdeklődjön elérhetőségeink egyikén. Kollégáink szívesen állnak rendelkezésére.

Ajánlatkérés

Az alábbi űrlap kitöltésével bövebb információt kaphat termékeinkről. Kollégáink 48 órán belül a megadott elérhetőségek egyikén felveszik Önnel a kapcsolatot. Biztosítjuk, hogy az Ön által megadott adatokat a jövőben csak az ABH-System Kft. használja.

Személyes adatok:

A megjelölt mezők kitöltése kötelező!
*Név:
*E-mail cím:
Cégnév:
*Város:
*Telefonszám:

Ajánlatkérés részletei:

Kérjük ide írja le a megrendelni kívánt termék részleteit, mennyiséget, kiszállítás helyszínét, előzetes munkálatok jellegét, stb.

Fájl feltöltése:


Feliratkozás hírlevélre

Értesüljön első kézből újdonságainkról, akcióinkról: Iratkozzon fel hírlevelünkre!


Név:
E-mail cím: