rétegelt lemez összehasonlító táblázata

 

Nyír rétegelt lemez

Minőség: 3916.1-96 GOSZT szabvány szerint. Angol nyelven letölthető innen!
 • B/BB: Egy oldalon hiba mentes, hátoldalon dugózással javított
 • BB/BB: Mindkét oldalon dugózással javított
 • BB/CP: Mindkét oldalon dugózással javított, CP oldalon több javítással
 • C/C: Csiszolatlan, hibák dugózatlanok
Táblaméret: 1525 mm x 1525 mm ("kocka nyír")
Vastagság: 3- 4- 5- 6- 8- 9- 10- 12- 15- 18- (21)- (24)- (27) mm
Mennyiségi egység: m3
Mérettűrés: Hosszirányban, szélességben: ± 4 mm; vastagságban: ± 0,9 mm
Térfogatsúly: 650-750 kg/m3
Ragasztás: IF-20, beltéri használatra
Formaldehid kibocsátás: E1
Kötéserősség (MPa): 1,0 vagy több (GOST, EN)
A külső rétegszálak mentén a statikus hajlítással szembeni maximális ellenállás (MPa): 25,0 vagy több (GOST), 47,0 vagy több (EN)
Max. ellenállás a statikus hajlítással a külső rétegszálakon (MPa): 38,0 vagy több (EN)
Rugalmassági modulus a külső rétegszálak mentén történő statikus hajlításhoz (MPa): 7000 vagy több (GOST, EN)
Rugalmassági modulus a külső rétegszálak statikus hajlításához (MPa): 3800 vagy több (EN)
Nedvesség (%): 5 - 10 %
Felület: Csiszolt (C minőség kivételével)
Csomagolás, szállítás, tárolás: Fedett, száraz, nedvességtől és fagytól mentes térben kell tárolni. Szállítás közben esőtől, hótól védeni kell.
Megmunkálhatóság: Hagyományos kézi- és gépi szerszámok, valamint a korszerű (keményfémlapkás) megmunkáló szerszámok egyaránt alkalmasak
Felhasználási területek:
 • Nagyobb szilárdsági igénybevételű helyeken
 • bútor- épületasztalos ipar (kárpitos bútorváz, polc, fiók, rádió, TV káva, álmennyezet, falburkolat)
 • járműipar (vagon-, autóbuszgyártás)
 • csomagolóipar
 • reklámtáblák
 • létra, sporteszköz, lépcső kialakításánál
Termék előnyei:
 • nagy hajlítószilárdsággal rendelkezik, ezért előnyösen használható azokon a helyeken, ahol a tartós szilárdság elsőrendű követelmény
 • könnyen és gyorsan megmunkálható
 • jól felületkezelhető
 • tömörfát helyettesíthet

 

Orosz nyír rétegelt lemez GOST

Minden iPc rétegelt lemezt az orosz export osztályokat tartalmazó GOST 1055-71-nek megfelelően gyártanak, amely meghaladja a jelenlegi GOST 3916.1-96-os export szabvány követelményeit.

Vastagság Amerikai megfelelő Rétegek száma   Vastagság Amerikai megfelelő Rétegek száma
3 mm 1/8" 3   15 mm 5/8" 11
4 mm 5/32" 3 vagy 4   18 mm 3/4" 13
5 mm 3/16" 4 vagy 5   25 mm 1" 17 vagy 18
6 mm 1/4" 5   28 mm 1 1/8" 20 vagy 21
9 mm 3/8" 7   31 mm 1 1/4" 22 vagy 23
12 mm 1/2" 9   37 mm 1 1/2" 26 vagy 27

"B" osztály: válogatott egy-darabos színlap, általában világos vagy színes. Helyenként kicsi tűgöcsök és néhány barna sáv megengedett. Természetes burkolatra tervezve. Dugók nem megengedettek. A "B" minőségű furnérok többsége az amerikai egy-darabos válogatott nyír színlapok megfelelője.

Nyír rétegelt lemez minőségi besorolása Nyír rétegelt lemez minőségi besorolása
B minőség B minőség 

"BB" osztály: egy-darabos színlap, általában világos vagy színes. Helyenként egészséges benőtt göcsök megengedettek, de a kieső göcsöket és hibákat a BB minőségnél kivágják és kicsi ovális vagy kerek dugóval pótolják ragasztás előtt. Általában nagyon kevés dugó található a színlapon és sok felhasználó azért vásárolja ezt a minőséget, hogy felvágja természetes burkolathoz.

Nyír rétegelt lemez minőségi besorolása Nyír rétegelt lemez minőségi besorolása
BB minőség BB minőség

"CP" osztály: egy-darabos színlap és nagyon közel áll minőségben a BB osztályhoz. Helyenként hajszálrepedések megengedettek a CP minőségnél. Az ovális vagy kerek dugók színben illeszkednek vagy nem illeszkednek az alap színlaphoz. Több dugó lehet a színlapon, mint a BB osztálynál.

Nyír rétegelt lemez minőségi besorolása Nyír rétegelt lemez minőségi besorolása Nyír rétegelt lemez minőségi besorolása
CP minőség CP minőség CP minőség

"C" osztály: egy-darabos másodosztályú furnér csiszolt vagy csiszolatlan felülettel. Nyílt hibák és hajszálrepedések megengedettek. Konténerekhez, rekeszekhez, szemetes panelekhez ajánlott és olyan felhasználásra, ahol a szerkezet és az erősség a fontos tényezők és nem a látvány.

Nyír rétegelt lemez minőségi besorolása Nyír rétegelt lemez minőségi besorolása
Nyír rétegelt lemez minőségi besorolása Nyír rétegelt lemez minőségi besorolása
C minőség C minőség

 

A rétegelt lemez és az OSB alternatívái

Tömör fa

Mind a három felhasználási területen a tömör deszkázat illetve a hajópadló, lambéria és faházburkoló elemek felhasználása is gyakori választás. A felhasználásnál figyelni kell az alapanyag nedvességtartalmára, a fa szerkezeti tulajdonságaira, fahibáira, hiszen ez egy természetes anyag, amit az inhomogentiása és anizotróp tulajdonsága határoz meg. Az építőiparban általában fenyő alapanyagokat használnak fel, nem csak kedvező ára, hanem számos előnyős tulajdonsága miatt. (Lucfenyő sűrűsége: 480-680 kg/m3, hajlítószilárdsága: 78 N/mm2) A tömör fenyő előnye, hogy könnyen megmunkálható, káros anyag mentes, dekoratív, természetes építőelem.

Cementkötésű faforgácslap

A cementkötésű faforgácslap portland cementből álló, üvegszállal megerősített lap. Általában alátétnek használják csempék alá, de külső borításnál is használják vakolt felület alá. Mivel nem strukturális, a cementlappal borított épületeken szükség van sarokmerevítésre. Technikai jellemzők: nedvességtartalom: 6-12%, hajlítószilárdság: 9 N/mm2, merőleges húzószilárdság: min. 0,5 N/mm2, hajlító rugalmassági modulusz: 4500 N/mm2, vastagsági dagadás 24 óra áztatás után 1,5%, lemezsűrűség: 1350 kg/m3. Lemezvastagság: 8-40mm, 1250 mm x 3200 mm (4m2). Csavarozáshoz, szegezéshez elő kell fúrni. Szabása finoman fogazott kis fogterpesztésű kemény-fémlapkás fűrészlap szükséges. Tűzálló, gomba- és rovarálló, időjárásálló, fagyálló.

Gipszkarton lap

A gipszkarton lapokat használják tégla, furnér és vakolt felületek alá. A gipsz előnye, hogy tűzvédelmi szempontból is értékelhető falat biztosít. A gipszkarton lapokat azonban óvatosan kell kezelni, és a papírborítású termékeket óvni kell a párától. Gyártanak normál kivitel mellett tűzálló, impregnált és tűzálló-impregnált lapokat. A gipszkarton rendszerek az épületek belső tereiben válaszfalak és közvetlenül falra ragasztott vagy vázra szerelt falburkolatok, tetőtéri- és egyéb mennyezetburkolatok, valamint függesztett álmennyezetek építésére alkalmas szerkezetek. Ezek az esztétikai követelményeken kívül hő-, ill. hangszigetelési, fokozott tűzvédelmi igényeket is kielégíthetnek, megfelelő szaktervezés mellett. Kültérben nem használható fel, hacsak a gyártó külön nem ajánlja. Vizes helyiségek burkolatait impregnált lapokkal kell megoldani. Nem ajánlott viszont a gipszkarton beépítése uszoda, nagykonyha, üzemi öltözők, mosdók, tartósan meleg (+ 50 °C feletti) és tartósan magas páratartalmú (folyamatosan 80% feletti) helyiségekben. Vastagságok: 9,5-12-15mm, táblaméret: 1250 mm x 2000 mm.

Igaz, technikai tulajdonságaiban az OSB a rétegelt lemeznél számos esetben kedvezőbb értékeket mutat, de az eltérő felhasználási területek miatt mind a két termékcsaládnak meg van a saját piaca.

Raktárkészlet

A honlapunkon a termékek a gyártó/beszállító széles - adott esetben teljes - választékát mutatják. Raktárkészletünkön nincs a teljes választék, de minden a honlapunkon szereplő terméket - a beszállítások gyakoriságának köszönhetően - rövid időn belül beszerzünk. Az aktuális raktárkészletről érdeklődjön elérhetőségeink egyikén. Kollégáink szívesen állnak rendelkezésére.

Ajánlatkérés

Az alábbi űrlap kitöltésével bövebb információt kaphat termékeinkről. Kollégáink 48 órán belül a megadott elérhetőségek egyikén felveszik Önnel a kapcsolatot. Biztosítjuk, hogy az Ön által megadott adatokat a jövőben csak az ABH-System Kft. használja.

Személyes adatok:

A megjelölt mezők kitöltése kötelező!
*Név:
*E-mail cím:
Cégnév:
*Város:
*Telefonszám:

Ajánlatkérés részletei:

Kérjük ide írja le a megrendelni kívánt termék részleteit, mennyiséget, kiszállítás helyszínét, előzetes munkálatok jellegét, stb.

Fájl feltöltése:


Feliratkozás hírlevélre

Értesüljön első kézből újdonságainkról, akcióinkról: Iratkozzon fel hírlevelünkre!


Név:
E-mail cím: