Konyhai hátfallemez (csempepótló)

 

Konyhai hátfallemez

 

A konyhai hátfalak a csempék dekoratív alternatívájaként használhatók. A csempézett felület helyett a munkalaphoz csatlakozó falfelületet konyhai hátfal borítja, ami nemcsak praktikus, hanem vizuálisan is harmónikus képet nyújt. A konyhai hátfalak minden munkalaphoz színazonos dekor/struktúra kombinációkban elérhetők. 

 

Konyhai hátfallemez

Konyhai hátfallemez felépítése

 

1: dekoritlemez 0,60 mm-es névleges vastagság 

2: natúr faforgácslap 8,0 mm-es vastagság

3: dekoritlemez – 0,60 mm-es névleges vastagság

 

A konyhai hátfalak kétoldalt dekoritlemezzel bevont, 8 mm-es vastagságú nyers forgácslapok. A kétoldali bevonat 0,60 mm névleges vastagságú dekoritlemez. Az elülső és a hátoldalon különböző dekor/ struktúra kombinációt alkalmazunk. Ez csupán a változatok számának csökkentésére szolgál.

 

A konyhai hátfalak élzárásához a munkalapokhoz való ABS-élzárók használhatók. Az élzáró szélességét a konyhai hátfalak névleges vastagságához kell igazítani. Ha a védelem nélküli lapszéleket nedvesség éri, a lap meg fog duzzadni. Az olyan kivágásoknál, ahol élzárás nem lehetséges, a védelem nélküli éleket megfelelő tömítőanyaggal kell szigetelni.

 

Konyhai hátfallemez

 

A felszerelés előkészületei

A falfelületek túlnyomórészt ásványi alapúak, mint pl. tégla, kő, terméskő, vakolat, csempe, gipszkarton stb. Porózus hordozófelület esetén a felületet acélkefével vagy csiszolókoronggal kell megtisztítani a részecskéktől. Minden tapadó felületnek tisztának kell lennie, és el kell távolítani minden szennyeződést, például formaleválasztót, tartósítószereket, zsírokat, olajat, port, vizet, régi ragasztóvagy tömítőanyagokat és bármely egyéb anyagot, amely befolyásolhatja a tapadást. A tapadási felületeknek teherbírónak, tisztának, por- és zsírmentesnek, valamint száraznak kell lenniük. A falfelületek durva egyenetlenségeit először ki kell egyenlíteni. A konyhai hátfalak ragasztása a meglévő csempefelületekre is lehetséges, így azokat nem kell eltávolítani. Az alkalmazott ragasztótól függően előfordulhat, hogy tapadásnövelő alapozót kell felvinni a csempékre. A konyhai hátfalak méreteinek megállapítását általában már a tervezési fázisban elvégezzük. A konyhai hátfalat a lehetséges méretváltozások miatt nem szabad pontosan a szomszédos fal- és bútortestfelületekhez illesztve beépíteni. A szellőzőréseket vagy az illesztési hézagokat az összes szerelési munkálat befejezését követően kell szilikonnal lezárni. 

 

A konyhai hátfal felszerelését a munkalap és a faliszekrények stb. beépítése után kell elvégezni. Felszerelés előtt a munkalapokat (pl. takarófilccel) kell letakarni és védeni. Minden falra rögzített elemet (pl. konnektorokat, kapcsolókat vagy tartókat) le kell szerelni úgy, hogy a felülettel egy síkban legyen.

 

A ragasztót egymástól kb. 200–300 mm távolságban lévő, függőleges csíkokban kell felvinni. Nem szabad a ragasztócsíkokat a felület teljes hosszában felvinni, hogy a vulkanizálódáshoz szükséges szellőzés biztosítva legyen. 

 

Konyhai hátfallemez

 

A ragasztó hatásának növelésére kétoldalas tükörragasztó szalag is használható. A tükörragasztó szalag biztosítja a kezdeti tapadást, és a ragasztó kötési ideje alatt is biztosítja a rögzítést.

 

Konyhai hátfallemez

1: Tömítőanyag (szilikon)

 

A felszerelési munkálatok végeztével szerelje fel a konnektorokat, zárja le a munkalap mentén az illesztési hézagokat és a csatlakoztatási hézagot tömítőanyaggal, hogy ne juthasson be nedvesség. A páraelszívó vagy a faliszekrények mentén kialakított felső hézagot nem szabad közvetlenül a szerelés után lezárni, hogy az esetleges fennmaradó nedvesség eltávozhasson. 

 

A konyhai hátfalak funkcionalitásukban és felületi tulajdonságaikban szinte teljesen megegyeznek a munkalapokkal. 

Ennek ellenére a gáz főzőlapok használata különös odafigyelést igényel. A nyílt láng miatt a főzőlap és a páraelszívó közötti távolságot a gyártói előírásoknak megfelelően meg kell növelni. Továbbá csak akkor szabad konyhai hátfalat felszerelni, ha azt egy elé helyezett ESG üveglap (egyrétegű biztonsági üveglap) védi. 

 

Konyhai hátfallemez

1: ESG üveglap (egyrétegű biztonsági üveglap)

 

Az ESG üveglapnak a páraelszívóig a teljes felületet le kell fednie, továbbá a gázfőzőlap szélességénél oldalanként kb. 100 mm-rel nagyobbnak kell lennie. Általában 6–8 mm vastag, átlátszó, egyrétegű biztonsági üveglapok használatosak. 

 

Techniaki adatlap (Egger) letölthető innen. 

 

Feldolgozási útmutató (Egger) letölthető innen. 

 

 

Raktárkészlet

A honlapunkon a termékek a gyártó/beszállító széles - adott esetben teljes - választékát mutatják. Raktárkészletünkön nincs a teljes választék, de minden a honlapunkon szereplő terméket - a beszállítások gyakoriságának köszönhetően - rövid időn belül beszerzünk. Az aktuális raktárkészletről érdeklődjön elérhetőségeink egyikén. Kollégáink szívesen állnak rendelkezésére.

Ajánlatkérés

Az alábbi űrlap kitöltésével bövebb információt kaphat termékeinkről. Kollégáink 48 órán belül a megadott elérhetőségek egyikén felveszik Önnel a kapcsolatot. Biztosítjuk, hogy az Ön által megadott adatokat a jövőben csak az ABH-System Kft. használja.

Személyes adatok:

A megjelölt mezők kitöltése kötelező!
*Név:
*E-mail cím:
Cégnév:
*Város:
*Telefonszám:

Ajánlatkérés részletei:

Kérjük ide írja le a megrendelni kívánt termék részleteit, mennyiséget, kiszállítás helyszínét, előzetes munkálatok jellegét, stb.

Fájl feltöltése:


Feliratkozás hírlevélre

Értesüljön első kézből újdonságainkról, akcióinkról: Iratkozzon fel hírlevelünkre!


Név:
E-mail cím: