OSB-lap

Valamennyi vastagság folyamatosan megtalálható raktárkészletünkön. Kiszolgálás akár tábla tételben is. Folyamatosan akciózott termék!

 

Táblaméret: 2500*1250mm

 

Felépítés: Az OSB (Oriented Strand Board) három rétegű, irányított forgácselrendezésű speciális ragasztással készült faforgácslap, az MSZ EN 300 szerint.
Minőség:

OSB 3: teherhordó elem, nedves környezetben használható - állandóan készleten

OSB 2: teherhordó elem, száraz környezetben használható (pl. csomagoláshoz, beltéri dekorációhoz) - rendelésre
OSB 4: nagy szilárdságú építő elem, nedves környezetben használható - rendelésre

Készül natúr és nút-féderes kivitelben.

Táblaméret: natúr: 1250 x 2500 mm
nút-féderes: 625*2500 mm, 675*2500 mm, (1250*2500 mm)
Mérettűrés: Hosszirányban: ± 2-3 mm
Szélességben: ± 2-3 mm
Vastagságban: ± 0,3 mm (csiszolt), ± 0,8 mm (nem csiszolt)
Vastagság: 6 - 8 - (9) - 10 - 12 - 15 - 18 - 22 - (25, 30, 40) mm és
12 - 15 - 18 - 22 mm (nút-féderes)
Ragasztás: OSB 3: nedves környezetben használható
OSB 2: száraz környezetben használható
OSB 4: nedves környezetben használható
Formaldehid kibocsátás: E1 (EN 120)
Felület: Csiszolatlan
Csomagolás, szállítás, tárolás: Fedett, száraz, nedvességtől és fagytól mentes térben kell tárolni. Szállítás közben esőtől, hótól védeni kell.
Megmunkálhatóság: Hagyományos kézi- és gépi szerszámok, valamint a korszerű (keményfémlapkás) megmunkáló szerszámok egyaránt alkalmasak
Térfogatsúly: 580-720 kg/m(EN 323)
Tűzállóság: Diffusit S védőszerrel kezelve közepesen éghető;
Kezeletlen állapotban könnyen éghető osztályba soroljuk
Műszaki tulajdonságok:

Hajlítószilárdság (típustól és vastagságtól függően):
szálirányban 18-30 N/mm2
keresztirányban 9-16 N/mm2
Lapleemelő szilárdság: 0,3 N/mm2

Nedvességtartalom: 5-12% (EN 322)

Felhasználási területek:
 • 6 mm - fal- és mennyezet burkolatok
 • 8 mm - szarufa alá, tető alsó síkja, egy utas raklap
 • 10 mm - íves felületek zsaluzata, csomagolás
 • 12 mm - kész- és faház építés, szállító ládák, tetőhéjalás
 • 15 mm - külső-belső falelemek, tengeren túli szállítás
 • 18 mm - állványpadló, tetőtárcsa, monolit zsaluzat
 • 22 mm - hevederek, szerelő csík, előre gyártott zsalu tábla
 • 25 mm - födémgerenda burkolat, teherhordó szerkezetek
 • 28 mm - lépcső szerkezet, homloklap, pofafa
 • 30 mm - padozat, dobogó, álpadló, lépcsőfok
Termék előnyei:
 • jó szilárdsági mutatókkal rendelkezik (pl. a faforgácslaphoz képest),
 • formatartó, állandó műszaki tulajdonságokkal rendelkezik,
 • könnyen megmunkálható, az élekhez közeli pontokon is lehetséges a szögelés, csavarozás
 • sűrű lefedettség - a táblák között elegendő 3-5 mm fugát hagyni
 • alacsony tömeg a tetőszerkezetek esetében
 • egyszerű szerelhetőség
 • hosszú élettartam
 • dekoratív
 • OSB 3 és OSB 4 nedves környezetben alkalmazhat

A rétegelt lemezzel szemben előnye, hogy alacsonyabb értékű alapanyagból lehet előállítani, emiatt fajlagosan olcsóbb.

Kronospan OSB Superfinish ECO katalógusa

OSB katalógus

 

OSB és rétegelt lemez: mi a különbség?

Kezdjük a hasonlóságokkal. Az építési szabályzatok a "fa szerkezeti panel" kifejezést használják mind a rétegelt lemez, mind az OSB használatának leírásában. A szabályzatok ezt a két anyagot azonosnak tekintik. Mindkettő úgy készül ugyanis, hogy fadarabokat préselnek és ragasztanak össze.

A rétegelt lemezt a rönkökről lehántolt vékony furnér lapokból készítik. Képzeljünk el egy nagy ceruzahegyezőt. A lehántolt lapokat azután "egybelaminálják" forró présben, és így alakul ki a rétegelt lemez.

Az OSB-t vékony forgácsokra őrölt fából készítik. A forgácsokat viasszal és ragasztóval keverik össze, majd összepréselik. Kb. 50 rétegből áll össze egy OSB lap.

Az OSB rendelkezik néhány előnnyel a rétegelt lemezhez képest:

 • Az OSB általában szabályosabb téglatest alakú, és kisebbek a méretek tűréshatárai.
 • Nagyobb méretű lapokat is lehet gyártani belőle
 • Nincsenek benne gyengébb szilárdságú pontok, amelyek a rétegelt lemezben előfordulhatnak.
 • Az OSB kisebb (gyakran ültetett) fákból készül, így kevesebb erdei fát kell kivágni.
 • Az OSB nagyobb nyírószilárdsággal rendelkezik, mint a rétegelt lemez, de az OSB-vel áthidalható távolság, valamint az OSB szegelhetősége és a csavarozhatósága nagyjából azonos a rétegelt lemezével.
Az OSB göcs- és
vetemedés mentes
Az OSB könnyen
megmunkálható
Akár nutféderes
változatban is
OSB környezetbarát Az OSB könnyen
szegezhető, csavarozható
Az OSB otthonos
és meleg

Elázott OSB és
elázott rétegelt lemez


Az OSB legfőbb hátránya az, hogy ha jelentős mennyiségű víznek vagy nedvességnek van kitéve, a szélek akár 15%-kal is tágulhatnak, különösen, ha vágott szélek. Ez a duzzadás azután áttevődik a zsindelyekre és a padlóburkolatra is. Ha a rétegelt lemez vizet kap, egyenletesen tágul az egész lap, gyorsabban kiszárad, és hamarabb visszanyeri az eredeti méretét, mint az OSB.
A rétegelt lemez néhány előnye az OSB-vel szemben:

 • Sokoldalúbb alapanyag, hiszen a különböző fafajokból készült rétegelt lemezek (nyír, nyár, bükk, fenyő, ceiba, okumé, meranti) eltérő tulajdonsággal és felhasználási területtel rendelkeznek. Ezek a különböző rétegelt lemezek lehetnek vízálló ragasztásúak, kültéri, ill. beltéri használatúak, csúszásmentes vagy filmbevonatos felületűek. A rétegelt lemezt nem csak az építőipar, hanem a bútor- és járműipar (hajóépítés, buszpadló-építés, repülőgép-gyártás) is kedveli.
 • Kereszt, illetve hosszirányban hajlítható rétegelt lemezekkel íves felületeket is burkolhatunk. Készülnek idompréselt rétegelt lemezek is, melyekkel leggyakrabban székülés illetve szék háttámla formájában találkozunk.
 • Látható, illetve igényesebb helyekre a dekoratívabb, természetes hatást keltő rétegelt lemez használják.

A száraz helyen történő tárolás, a helyes felszerelés és a megfelelő szellőzés segít annak megelőzésében, hogy az OSB lapok széle megduzzadjon.

Három gyakori alkalmazás

Az OSB és a rétegelt lemez három fő alkalmazási területére, a padlóborításra, a falburkolásra és tetőburkolásra melyik terméket választanánk?

Padlóburkolás

Az OSB megfelelő alátét a legtöbb padlótípus alá, különösen a rugalmas borítások alá. Ha kőlapokat rakunk le, használjunk OSB-t alátétnek, mert a duzzadt szélek gyengíthetik a lapokat.

Falburkolás

Erre a célra az OSB ugyanolyan jó, mint a rétegelt lemez. Mindenestre ellenőrizzük a gyártó utasításait, különösen vakolt falak esetében.

Tetőburkolás

A tetőzsindelyekre vonatkozó garancia mind az OSB, mind a rétegelt lemez esetében él, de néhány gyártó jobban kedveli a rétegelt lemezt, mert hullámossá válhat a tető, ha az OSB szélei megduzzadnak. Az OSB-t védeni kell az esőtől.

A rétegelt lemez és az OSB alternatívái

Tömör fa

Mind a három felhasználási területen a tömör deszkázat illetve a hajópadló, lambéria és faházburkoló elemek felhasználása is gyakori választás. A felhasználásnál figyelni kell az alapanyag nedvességtartalmára, a fa szerkezeti tulajdonságaira, fahibáira, hiszen ez egy természetes anyag, amit az inhomogentiása és anizotróp tulajdonsága határoz meg. Az építőiparban általában fenyő alapanyagokat használnak fel, nem csak kedvező ára, hanem számos előnyős tulajdonsága miatt. (Lucfenyő sűrűsége: 480-680 kg/m3, hajlítószilárdsága: 78 N/mm2) A tömör fenyő előnye, hogy könnyen megmunkálható, káros anyag mentes, dekoratív, természetes építőelem.

Cementkötésű faforgácslap

A cementkötésű faforgácslap portland cementből álló, üvegszállal megerősített lap. Általában alátétnek használják csempék alá, de külső borításnál is használják vakolt felület alá. Mivel nem strukturális, a cementlappal borított épületeken szükség van sarokmerevítésre. Technikai jellemzők: nedvességtartalom: 6-12%, hajlítószilárdság: 9 N/mm2, merőleges húzószilárdság: min. 0,5 N/mm2, hajlító rugalmassági modulusz: 4500 N/mm2, vastagsági dagadás 24 óra áztatás után 1,5%, lemezsűrűség: 1350 kg/m3. Lemezvastagság: 8-40mm, 1250 mm x 3200 mm (4m2). Csavarozáshoz, szegezéshez elő kell fúrni. Szabása finoman fogazott kis fogterpesztésű kemény-fémlapkás fűrészlap szükséges. Tűzálló, gomba- és rovarálló, időjárásálló, fagyálló.

Gipszkarton lap

A gipszkarton lapokat használják tégla, furnér és vakolt felületek alá. A gipsz előnye, hogy tűzvédelmi szempontból is értékelhető falat biztosít. A gipszkarton lapokat azonban óvatosan kell kezelni, és a papírborítású termékeket óvni kell a párától. Gyártanak normál kivitel mellett tűzálló, impregnált és tűzálló-impregnált lapokat. A gipszkarton rendszerek az épületek belső tereiben válaszfalak és közvetlenül falra ragasztott vagy vázra szerelt falburkolatok, tetőtéri- és egyéb mennyezetburkolatok, valamint függesztett álmennyezetek építésére alkalmas szerkezetek. Ezek az esztétikai követelményeken kívül hő-, ill. hangszigetelési, fokozott tűzvédelmi igényeket is kielégíthetnek, megfelelő szaktervezés mellett. Kültérben nem használható fel, hacsak a gyártó külön nem ajánlja. Vizes helyiségek burkolatait impregnált lapokkal kell megoldani. Nem ajánlott viszont a gipszkarton beépítése uszoda, nagykonyha, üzemi öltözők, mosdók, tartósan meleg (+ 50 °C feletti) és tartósan magas páratartalmú (folyamatosan 80% feletti) helyiségekben. Vastagságok: 9,5-12-15mm, táblaméret: 1250 mm x 2000 mm.

Igaz, technikai tulajdonságaiban az OSB a rétegelt lemeznél számos esetben kedvezőbb értékeket mutat, de az eltérő felhasználási területek miatt mind a két termékcsaládnak meg van a saját piaca.

Látta már, hogy hogy készül az OSB-lap (videó)

OSB lap gyártása - videó

Raktárkészlet

A honlapunkon a termékek a gyártó/beszállító széles - adott esetben teljes - választékát mutatják. Raktárkészletünkön nincs a teljes választék, de minden a honlapunkon szereplő terméket - a beszállítások gyakoriságának köszönhetően - rövid időn belül beszerzünk. Az aktuális raktárkészletről érdeklődjön elérhetőségeink egyikén. Kollégáink szívesen állnak rendelkezésére.

Ajánlatkérés

Az alábbi űrlap kitöltésével bövebb információt kaphat termékeinkről. Kollégáink 48 órán belül a megadott elérhetőségek egyikén felveszik Önnel a kapcsolatot. Biztosítjuk, hogy az Ön által megadott adatokat a jövőben csak az ABH-System Kft. használja.

Személyes adatok:

A megjelölt mezők kitöltése kötelező!
*Név:
*E-mail cím:
Cégnév:
*Város:
*Telefonszám:

Ajánlatkérés részletei:

Kérjük ide írja le a megrendelni kívánt termék részleteit, mennyiséget, kiszállítás helyszínét, előzetes munkálatok jellegét, stb.

Fájl feltöltése:


Feliratkozás hírlevélre

Értesüljön első kézből újdonságainkról, akcióinkról: Iratkozzon fel hírlevelünkre!


Név:
E-mail cím: